DET TRYGGARE SVERIGE

misshandelBild: Dump från Dagens Juridik

“Under senare veckor har flera brutala mord inträffat, och många frågar sig vart samhället är på väg. Svaret är att Sverige, trots allt, har blivit tryggare. Det dödliga våldet har under lång tid minskat.” – DN 2015-08-11

Sådär inleder DN en artikel i spåren av det vanvettiga dubbelmordet på IKEA i Västerås, och man vill med sin textmassa, sina siffror och sin nyhetsförmedling berätta att Sverige trots allt är på rätt väg. Färre mördas i Sverige, och DN drar slutsatsen att tryggheten ökar – som om det bara var volymen av dråp och mord som påverkade din och min trygghet. Det är den nyheten DN vill att vi skall ta till oss samtidigt som IKEA slutar sälja köksknivar.

Det finns i mina ögon en hel del andra brott som påverkar min och din trygghet precis lika mycket som mord eller dråp. Våldtäkt till exempel. Hur ser trenden ut där, över tid? Vilka slutsatser skulle DN kunna dra ifall de hade valt att titta på den statistik som handlar om våldtäkt. Skall man som orolig gubbe sluta oroa sig när tanten är på väg hem sent på natten, med bussen? DN har ju skrivit att Sverige, trots allt, har blivit tryggare.

Antal anmälda våldtäkter, totalt år 1975: 768 varav 118 “överfallsvåldtäkter”

Antal anmälda våldtäkter, totalt år 1995: 1707 varav 289 “överfallsvåldtäkter”

Antal anmälda våldtäkter, totalt år 2014: 6697 varav 854 “överfallsvåldtäkter”

Vad säger man om den utvecklingen? Att svaret är att Sverige, trots allt, har blivit tryggare? Eller att Sverige är ett land där otryggheten ökar för varje år? Jag vet hur jag tolkar siffrorna…

Men det där med våldtäkter kan ju vara undantaget som bekräftar regeln, då mord och dråp ju minskar och otryggheten. Eller är det så att det finns andra brott som också skenar? Det här med att man som orolig tupp-pappa eller hönsmamma skall behöva oroa sig för att sonen åker på en misshandel ute i fredagsmyset? Är det verkligen så, eller är det som DN skriver – att Sverige trots allt har blivit tryggare?

Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 1975: 21 518

Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 1995: 54 333

Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 2014: 83 324

Siffertrixande för att skapa oro, eller bara statistik på att Sverige, trots allt, inte alls håller på att bli tryggare? Låt oss kolla på antalet försök till dråp eller mord – de där brotten som minskar och vars vikande kurva skapar trygghet i Sverige. Hur ser det ut där? Det måste ju vara en solskenshistoria…?

Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 1975: 170

Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 1995: 643

Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 2014: 792

Jo. Inte lika illa som våldtäkterna men ändå. Ett Sverige, som trots allt, blir tryggare. Icke.

Man kan ju summera ihop alla de där våldsbrotten, addera underkategorier som våldtäkter, misshandelsfall och mord- och dråpförsök plus en hel del annat och få ihop en trend som bevisar exakt hur mycket tryggare Sverige har blivit sedan jag började i grundskolan år 1975.

Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 1975: 27 016

Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 1995: 66 131

Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 2014: 108 071

Men Sverige blir, trots allt, tryggare – enligt DN. Allt är frid, allt är fröjd. Det finns inget att oroa sig för. Någon och några kurvor i brottsstatistiken pekar lite neråt när långtidstrenden pekar brant uppåt. Alldeles oavsett vad DN försöker förmedla, skriva, tycka och tänka så är det uppenbart för oss i vården, för de i polisen och i ambulanserna, hos räddningstjänsten och hos SOS Alarm att Sverige, trots allt, inte alls är på väg att bli tryggare.

Det är en illusion, inget annat. Sannolikt lyckas kollegorna på landets akutmottagningar rädda fler offer för ett mord- eller dråpförsök från att hamna i en annan statistik-ruta hos BRÅ – som dräpt eller mördad. Det räcker med att titta ut i verkligheten för att förstå att våra folk- och förtroendevalda sedan 1975 inte har lyckats speciellt bra med att förvalta det förtroende de har fått av oss – av folket.

Fritt fall, fritt fail.

 

Länk: Fnordspotting

 EDIT: Sverige hade 1975 8.2 miljoner innevånare och 2014 9.7 miljoner, dvs en ökning på 1.5 miljoner innevånare. Bara så ni har en referensram… 

Vill Du stötta mig i mitt skrivande och opinionsbildande? Kolla HÄR isåfall. Stort TACK på förhand!

 

Tack för inspiration till Christer som ledde mig till BRÅ.

Bookmark the permalink.

47 Responses to DET TRYGGARE SVERIGE

 1. Tove says:

  Och när det gäller bråk vid asylmottagningar så är väl den absoluta majoriteten av den sort som förekommer mellan de boende, och inte attacker från ortsbefolkningen?!

 2. Peter says:

  Vet inte huruvida antalet anmälningar är rätt att använda som bevis för att Sverige är otryggare. Kanske kan vara bra att tolka siffrorna så för att stödja sin åsikt men jag anser att dömda brott bör vara det som avgör huruvida de faktiska brotten ökat eller ej.

  Enligt Brå så har misshandel minskat från ca 4% till ca 3% från 2005. Sen har anmälningarna ökat men detta kan mycket väl bero på ett förändrat samhällsklimat.

  Mord och dråp har minskat i ett längre perspektiv enligt Brå.

  Enligt Brå så har andelen sexualbrott varit stabil genom åren utan ökning eller minskning.

  Däremot så tycks andelen anmälningar ökat vilket antas tyda på en annorlunda attityd hos offren vilket leder till att man vågar anmäla. Dessutom har lagstiftningen förändrats kring våldtäkt och innefattar sedan 2005 även våldtäkter som genomförts då offren varit medvetslösa/sovande, vilket leder till en ökning i statistiken. Det kan alltså mycket väl varit lika illa innan dess bara att det inte anmäldes.

  Något som har ökat är butiksrån har ökat medan värdetransport och bankrån har minskat vilket antagligen har att göra med den minskade kontanthanteringen på bankerna.

  Tack för mig!

  • JohanN says:

   Så om polisen lägger ner alla utredningar och antal dömda personer blir noll så har våldet minskat till noll med ditt sätt att resonera?

   Ett brott blir ju inte mindre brott för att polisen inte lyckas lagföra buset, tycker det indikerar att polisen behöver kraftigt ökade resurser.

   • Mas says:

    Ett brott är dock inte ett brott bara för att någon påstått att det har inträffat. Falska anmälningar finns. Jag vet inte hur många och orkar inte kolla upp om det finns statistik på det. Men eftersom ingen per definition kan veta säkert hur många procent av misshandeln som anmälts faktiskt har ägt rum (och hur mycket misshandel som ägt rum som inte har anmälts), så är det jävligt svårt att jämföra siffror. Samma sak gäller för våldtäkter, tyvärr (utöver det faktum att fler handlingar räknas som våldtäkt nu än innan 2005, som tidigare kommentatör skrivit).

    Vad gäller dödligt våld är det dock något lättare att föra pålitlig statistik, eftersom man kan se efteråt om någon dog eller inte, lite krasst uttryckt, även om man inte kan bevisa vem som utförde dådet alla gånger.

    Det enda man kan vara säker på är att inte alla anmälningar om brott refererar till att brott faktiskt begåtts. Eller för den delen att alla brott som begås faktiskt anmäls.

  • Gaijin says:

   Leif G W Persson brukar påpeka att andelen lösta brott stadigt sjunker. Det är intressant att läsa artiklar som är ett par år gamla. Det är som ett annat universum än den orwellska liknöjdhet som många tidningar satsar på idag. Exempel: http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/polisen-klarar-upp-farre-brott-trots-nya-miljarder/

  • Peo says:

   Mord- och dråpförsök har, enligt BRÅ, stadigt ökat per 100 000 invånare. Från 2-3 på 70-talet till 5 på 80-talet, till att nu ligga runt 8-9. I denna kategori lär inte anmälningsbenägenheten vara någon faktor att hänsyn till.

   Vidare har skjutningar och sprängningar på öppen gata blivit betydligt vanligare.

   Så nog har svensken skäl att känna sig mer otrygg alltid.

  • Marie says:

   Man kan även säga att benägenheten att anmäla brott har minskat i vissa grupper. Till exempel är gängrelaterat våld sådant man inte vågar anmäla eftersom både man själv och familjen råkar ännu mer illa ut. Vad som också har minskat är anmälningar om inbrott och inbrotsförsök eftersom polisen inte har resurser att skicka ut någon att göra undersökning.
   Om jag ser ett inbrott ringer jag inte polisen eftersom jag senast fick svaret: “Vad ska vi göra. Jag har ingen att skicka.”
   När vi ringde polisen, eftersom det kördes s.k. street-race med onyktra förare, pimplande öl mellan turerna, fick vi svaret att det är inget polisen prioriterar.

  • Jonatan says:

   Klokt, tack för detta inlägg.

 3. Thomas says:

  Ja. inte blir man tryggare av att läsa om IKEA-morden där kvinnan
  tydligen blev närmast halshuggen och att varuhuset nu skall sluta sälja knivar närmsta tiden. Vad skall man då använda för att skiva upp morgonbrödet med? Gräsklipparen? Handgranater, bilbränder, åldringsrån. Utländska media frossar i detaljer. Regeringen håller käft, dom är gudbevars på semester. Vad de skall vila upp sig från är oklart. Sverige tillhör inte längre världens 10 säkraste länder. (plats 13). En av mina bekanta har redan köpt hus i Portugal. De flyr från svensk åldringsvård. Två andra äldre par
  väljer mellan Grekland, Spanien och Portugal. Själv tvekar jag mellan Polen och Portugal. Någon av dessa länder blir det nog.
  Permanenta utflyttningen från S till Pt ökade 2013 till 2014 med 14% (SCB). Pt är klart mest ekonomiskt fördelaktigt, men pengar är ju inte allt. Men aldrig att jag och frugan blir kvar i S. den dagen vi går i pension.

  • Pensionär says:

   Bra ide, kanske en svensk by i Portugal med svensk sjukvård ? Något för Den sjätte mannen att lyssna med kollegor om en nystart i Portugal.

   • Thomas says:

    Pt:s nivå på sjukvården ligger idag en plats efter Sv. Eftersom Sv är i sjunkande är de snart om oss. Din “svenska by” finns redan: Tavira,
    ca 15 000 invånare, stor nordisk koloni.

    • Pensionär says:

     Goda nyheter, har precis fått mitt ‘Europeiska sjukförsäkringskortet’ från försäkringskassan, utifall, så underlättar det.

     • Thomas says:

      Grattis, ett steg på vägen att lämna ragnarök. Många steg återstår dock. Tips: http://www.sparsamskatt.se till att börja med. Deloitte har även de goda kuskaper om en utlandsflytt. Kostar dock en slant, vilket det bör göra när man har med experter att göra. Portugalmäklarna (finns fler) anordnar seminarier och resor till Pt. Algarvekusten och Silverkusten är mest populära. Mycket info finns på nätet. Åk flera ggr för att känna in landet, kulturen mm. Algarve är underbart vackert. Hyr bil och åk runt. Brottsligheten betydlig mindre än i Sverige.
      Ett stort plus är avsaknaden av dialogpoliser.

 4. B says:

  Tack för att Ni i sjukvården räddar statistiken åt DN!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

 5. T says:

  I en artikel sa chefen för räddningstjänsten i den lilla kommunen om att anlagda bränder som kräver utryckning har ökat från i snitt 20-25 per år till 27 på bara 7 månader varav 2 har varit så stora att man behövt kalla in hjälp från närliggande stationer. Igår var det dags för nummer 28. Politikernas problemlösning? Sluta sälja tändstickor?

 6. elina says:

  Affes statistik: https://affes.wordpress.com/category/kriminalstatistik-sverige/
  lägger ut just det du skriver om men i relation till folkmängd och invandring. Det tar ett tag att bläddra men visar eländet. Sverige har inte blivit tryggare. Det är bara en myndighetslögn. När jag flyttade hit i början 60 låste vi inte ens cykeln och farmor hade dörren olåst.

 7. Erik says:

  Våldtäktsstatistiken ökar i takt med att samhällen blir mer jämställda och definitionen av våldtäkt vidgas:

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html
  CTRL + F: “Ökningen av antalet lagföringsbeslut gällande våldtäkt under perioden (2005–2008)” för att hitta mer information om det, t.ex. så står det även:

  “Sammantaget försvårar dessa förändringar jämförelser över tid av antalet lagföringar när det gäller våldtäkter.”

  Så redan i första jämförelsen faller inlägget pladask in i felaktigheter.

  Ang. misshandel:
  https://www.bra.se/download/18.3e68a7df14d334859aa24b/1431500897936/2015_Brottsutvecklingen+f%C3%B6r+vissa+brott+mot+person+fram+till+2014.pdf

  CTRL + F: “Anmälda brott i kriminalstatistiken”

  Där står t.ex:
  I ljuset av att den självdeklarerade utsattheten för misshandel visar en sjunkande trend sedan mitten av 00-talet och antalet våldsskadade i slutenvård följer samma mönster, kan ökningen av anmälningar under samma tid rimligtvis inte tolkas som en faktisk ökning av våldsbrottslig-heten i landet. Förklaringar är bland annat en minskad tolerans för våldsbrott och ett förändrat anmälningsbeteende hos allmänheten, i arbetslivet, skolan och hos polisen.

  Och så vidare, och så vidare. Det handlar om att när samhällen blir mer jämställda så dels vågar folk anmäla saker som händer dem (för att det är större chans att de tas på allvar nu än tidigare, även om vi fortfarande har en lång väg att gå gällande det), dels börjar folk få en bättre uppfattning av vad t.ex. misshandel egentligen är, att det kan vara misshandel även om personen som blir misshandlad inte är nästan död efteråt.

 8. Rickard says:

  Brotts statistik är väldigt otillförlitlig numera. Jobbar själv inom larmbranchen och installerar dagligen olika former av säkerhets system. Har jobbat sedan 1992 inom branschen.

  Hos många kunder märker man en ökad ovilja att anmäla brott. Varför anmäla när polisen inte ens har tid att åka ut och göra en brottsplats undersökning. Vanligaste resultat av en polisanmälan är “utredning nedlagd spanings uppslag saknas”.
  Har inte Polisen resurser att åka ut och undersöka då saknar man även uppslag att jobba vidare på. Vilket sedan påverkar förtroendet hos allmänheten som i sin tur blir än mindre benägen att ta sig tiden att anmäla brott.

  Har träffat många poliser i jobbet och det Finns jäkligt många bra poliser runt om i landet, men tyvärr så jobbar de inom en väldigt tungrodd organisation som för eller senare bryter ner deras ambition att göra ett bra jobb.

  Vad händer är att andra metoder och aktörer fyller ut det tomrum som Staten lämnar inom rättskipningen.

  • Fredrik says:

   Måste man inte anmäla stölder etc för att få ut försäkringspengar? Skulle tro att inbrott är den typ av brott som har allra högst anmälningsbenägenhet.

 9. Vemodets högborg says:

  Jag blev misshandlad på bussen av ett gäng på tre personer. Helt oprovocerat och cirka klockan 19:00 en vanlig vardag i Västerås för ett par år sedan. Det fanns kameror i bussen, man vet vilken hållplats dom klev av på (ett så kallat ghetto) så dom bodde garanterat i området. Då gör man som man blivit lärd, ringer polisen! Nu ska minsann rättvisa skipas.

  Icke! Brott kan ej styrkas, utredning nedlagd. Varför det? Polisen får inte begära ut filmerna från trafikbolaget. Får eller vill inte är frågan. Varför finns då kamerorna där om inte för att i så fall skydda chaufför och passagerare? Eller gäller det bara om chauffören blir utsatt? Jävla skitland det här har blivit. Helt sinnessjukt.

  SD störst parti 2020? Inte osannolikt, kanske snarare helt säkert.

  • Erik says:

   2020? Jag tror innan 2015 är slut, i någon mätning av Sentio som varit bäst på att förutsäga deras valresultat tidigare.

   S under 20 % inom ett år.

 10. Anne-Lie says:

  Hur många av våldtäkterna och misshandeln sker i hemmet? I hur många fall är offer och gärningsperson släkt eller känner varandra?

 11. sprithitler says:

  Att morden och dråpen sjunkit kan såvitt jag kan se helt och hållet härledas till spridningen av mobiltelefoner och förbättrad traumavård. Med dagens traumavård hade Ronnie Pettersson varit tillbaks bakom ratten efter två månader istället för att dö av den där olyckan.

 12. Cilla Winberg says:

  Tack för statistiken,
  den är ju livsviktig för debatten ute i stugorna!
  MVH
  /Cilla

  • Fredrik says:

   Innan du använder statistiken ovan är det bäst att du läser Brå:s egen analys dessa typer av brott:
   http://www.bra.se/download/18.3e68a7df14d334859aa24b/1431500897936/2015_Brottsutvecklingen+f%C3%B6r+vissa+brott+mot+person+fram+till+2014.pdf
   Spoiler alert! De har också minskat men anmälningsbenägenheten har ökat. Det ser man tex genom att antalet som behandlas för våldsbrott på sjukhus och att antalet som svarar att de blivit utsatta för våld och sexualbrott i enkätundersökningar inte följer samma trender som anmälningarna.

   • Patrik says:

    Den där rapporten från BRÅ tycker jag bevisar att deras siffror inte går att lita på. Dom gör enkätundersökningar där svarsfrekvensen går ner varje år och senast var det endast 61% som svarade. Och dom som var minst benägna att svara var dom som generellt blir utsatta för mest brott.

    Så om anmälningsbenägenheten har minskat bland dom 39% som inte svarat så kanske inte det är någon förändring. Och om man läser rapporten så är det en massa om och men kring deras siffror, där alla staplar t.ex. baseras på en undermålig enkätundersökning. Så nog känns faktiska siffror som en mer riktig källa än en usel enkät.

 13. Rick N says:

  Du kunde gott ha tagit med ökningen i skolbränder som separat detalj. Den är magnifik!

 14. insider says:

  VI kanske borde kategorisera det dödliga våldet. Numera verkar det som om vem som helst kan bli utsatt för meningslöst våld. Förr hölls det dödliga våldet där man kunde förvänta sig sådant.

  • Patrik says:

   Om man tror på en undermålig enkätundesökning som har en löjligt låg svarsfrekvens ja, själv är jag mycket tveksam till siffrorna som BRÅ visar i sin rapport.

 15. Peter says:

  Tyvärr alltså, men du är helt ute och cyklar här. Alla trovärdiga källor är eniga om att våldsbrotten har minskat stabilt i i princip hela västvärlden sedan 70 och 80-talet, inklusive Sverige.

  Om du går in och läser rapporterna på t.ex. Brå så får du samma slutsats.

  Att anmälningarna gått upp ganska kraftigt beror på attitydförändringar precis som andra har sagt. Vi har mindre och mindre tolerans för våld och anmälningsbenägenheten ökar vilket gör antalet anmälningar till ett dåligt mått på hur mycket våldsbrott som faktiskt begås.

  Ett mer trovärdig statistiskt underlag är t.ex. dödsfall och sjukhusbesök till följd av våld. Både nu och då uppsöker man läkarvård vid allvarligare skador och alla skador och dödsfall dokumenteras. Både sjukhusbesök och dödsfall har minskat ganska kraftigt.

  • Jag jobbar i vården. Jag ser vardagsvåldet. Om du besöker vilken akutmottagning som helst i Stockholm, Göteborg eller Malmö vilken fredags- eller lördagskväll som helst så kommer du undra hur våldet har minskat ganska kraftigt. Om det var värre tidigare skulle vi ha haft fältsjukhus i storstäderna. Verkligheten är jobbig ibland…

   • Thomas says:

    Grattis Antonson. Du har blivit uppmärksammad stort för detta inlägg. Detta syns inte minst på antal kommentarer till ditt inlägg.
    Det berör tydligen både till höger och vänster. Och skam vore det väl annars. Brottsligheten i kombination med invandringen är vår tids största fråga. Detta är en vattendelare som kommer att splittra landet totalt. Har varit på resa till Portugal för att kolla in ev. framtid där. Reste med ett glatt gäng på ca 50 pers. som alla ville lämna Sverige.
    Dessa resor går flera gånger om året med flera olika bolag , och det är inte precis de allra fattigaste som åker med. Och de tar sina pensioner, företag och förmögenheter med sig. Förlorarna blir kvar. FN:s prognos HDI blir alltmer trolig för var år som går. 2030 har Sverige blivit passerat av alla OECD-länder + ett antal till.
    Kvar blir kommunister, invandrare och andra förlorare.

 16. Pingback: radio bubb.la – 13/8 | radio bubb.la

 17. Min tanke says:

  @Peter
  Det står väl inte i rapporten från BRÅ att våldsbrotten har minskat? Det står att antalet dödade i våldsbrott har minskat. Men den minskningen vill jag påstå ligger inom felmarginalen och kan till stor del förklaras av bättre akutsjukvård och snabbare insatser tack vare mobiler.
  Antalet anmälningar har stigit mycket kraftigt. Att sedan antalet fällda inte har stigit lika kraftigt har mer att göra med polisens resurser att göra. Samt att det ofta är uppgörelser mellan olika ljusskygga grupper som inte vill ha med polisen att göra.

 18. Pingback: Zweedse pers: Zweden is veiliger geworden | Slecht nieuws uit Zweden

 19. Henke says:

  Det intressant är väl ändå om man jämför Sveriges utveckling med närliggande länder, tex. Finland, Norge, Danmark. Förbättringar inom sjukvård och tendens att anmäla borde väl då följa ungefär samma utveckling och vi får då bra jämförelseposter. Någon klok bloggare som har eller kan ta fram denna statistik?

 20. Erik says:

  En annan faktor är att folk idag undviker att gå på vissa platser vissa tider, platser som tidigare kändes säkra. Att folk frivilligt begränsar sin rörelsefrihet minskar kanske antalet brott som annars skulle ha begåtts, men manifesterar minskad reell och upplevd trygghet. Larm- och bevakningsbranschen har vuxit mycket. Paulina Neuding har skrivit bra om detta på SvD:s ledarsida ett par gånger.

  Från en blogg som heter Affes statistikblogg eller liknande har jag sett grafer som illustrerar siffror över brottslighet. Där kunde man se att antalet anmälda personrån ökat med en faktor 50 sedan 1950. Det är 5000%! Och anmälningsbenägenheten torde om något ha minskat i takt med att vittneshot, hämndkulturer och bristande polisiärt intresse och förmåga blivit legio.

 21. Kragom says:

  Anledningen till att man ofta redovisar dödsfall är för att den statistiken är väldigt svår att påverkas av andra trender än det dödliga våldet. Du kan inte överrapportera dödsfall, ej heller kan du låtsas vara död, och i princip 100% av fallen kommer fram;. Annan statistik kan ändras pga ökad benägenhet till att anmäla tex, och lägre trösklar för att anmäla.

 22. Slobban says:

  Snälla snälla snälla kan någon stoppa detta vansinne.. Segregation , polarisering, brott.. Mörkläggning, vinklad statistik… Kan dessa politiker försvinna så att Sverige blir öppet, fredligt och tryggt igen :(

 23. Dennis says:

  Det gäller att skilja på antalet anmälda och antalet olika gärningsmän kopplat till samma offer.
  År 2014 handlades 6 790 våldtäktsbrott. Av de handlagda våldtäktsbrotten inleddes en utredning för 94 procent (6 370 brott), medan 6 procent (421 brott) direktavskrevs. Ett fåtal våldtäktsbrott (11 brott) förundersökningsbegränsades.

  Av de handlagda våldtäktsbrotten fanns det
  MINST EN PERSON
  registrerad som misstänkt för 62 procent (4 200) av brotten. Av dessa personuppklarades 1 360 brott

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *