VI OCH DOM

slthBild. Dump från VG – vg.no

Sverige är i chock. Tragedin i Trollhättan fortsätter att dominera nyhetsrapporteringen. Det första vansinnesdådet på en svensk skola med dödsoffer som följd är händelsen som folk pratar om, som folk skriver om, som folk funderar kring. Två oskyldiga offer – en elev och en elevassistent. Ett allt annat än oskyldigt offer i gärningsmannen, en ung man vars liv nu vänds ut och in av allt och alla för att försöka förstå varför. Varför? Rasism. Intolerans. Redan nu kan man skönja konturerna av ett vansinnesdåd där “vi och dom”, eller rättare sagt “vi mot dom” var huvudmotivet. Frågorna är många, vissa har fått sina svar – andra inte. Ytterligare en av illusionerna om Sverige – som det där trygga, skyddade landet där sådant här inte händer – är borta.

En annan fråga som snurrar på nätet är varför Stefan Löfven gör skillnad på folk och folk. Det behövs bara lite googlande för att se att landets statsminister är närvarande och medkännande när det passar honom, och helt frånvarande när det inte känns som rätt läge att kliva fram i rampljuset för att fördöma det oprovocerade, rasistiska våldet på ett IKEA-varuhus. Skillnaderna mellan hur Löfven hanterade Västerås och hur han hanterar Trollhättan är tyvärr lika fruktansvärt uppenbara som de båda dåden var fruktansvärda. Visst kan man tycka att ett illdåd på en skola alltid kommer att vara värre än vilket annat meningslöst våldsdåd som helst. Men med sitt icke-hanterande av Västerås och sitt hanterande av Trollhättan har Löfven satt bilden av han som bryr sig, men bryr sig selektivt. Löfvens agerande i spåren av dessa två tragedier ger de som vill skapa mer av vi och dom massor med vatten på sina kvarnar…

Googlar du på Löfven tillsammans med IKEA och Västerås hittar du bara några nyhetsartiklar från SD-färgade nyhetssidor som redan då var kritiska till varför Löfven aldrig dök upp på IKEA. Lite längre ner i sökningen kommer till och med en insinuant postning från den här bloggen. Vi var redan då en hel del människor som inte kunde förstå regeringens reaktion, Löfvens likgiltighet där han till och med var i Västerås för att hålla tal för SSU samma dag men inte kände för att ta sig ut till Erikslund och markera mot det meningslösa våldet. Efter några dagar skickade man dit Micke Damberg för att visa att regeringen minsann brydde sig om personalen på IKEA.

Googlar du på Löfven tillsammans med Kronan och Trollhättan hittar du ett överflöd av nyhetsartiklar från när och fjärran, från alla nyhetssidor av rang inom landets gränser och en del från utlandet. Löfven fördömer dådet. Löfven berömmer skolan och polisen. Löfven är berörd. Löfven bryr sig. Löfven beter sig precis som landets statsminister skall bete sig när det brutala våldet tränger sig på, när oskyldiga medmänniskor förlorar sina liv i ett attentat med rasistiska förtecken. Där likgiltigheten var Löfvens signum i Västerås var det allt annat än likgiltigt i Trollhättan.

Med detta beteende har statsminister Löfven förstärkt känslan av vi mot dom och dom mot oss, känslor som bubblar och där Löfvens beteendemönster är förödande för de som brinner för ett Sverige tillsammans. Allt hade varit så enkelt, om bara Löfven hade orkat ta sig några kilometer från sitt käbblande inför SSU till IKEA i Västerås den där hemska dagen i mitten av augusti. Allt kunde ha varit så mycket mer rätt, och ingen hade kunnat ifrågasätta varför statsministern agerar olika i situationer som påminner en hel del med varandra.

Media gör även de sitt bästa för att förstärka känslan av att visst våld är viktigare att fördöma än annat våld. I spåren av Trollhättan hängs gärningsmannens identitet ut bara timmar efter dådet, man skriver inkännande om offren och man ältar motivbilden tillsammans med gärningsmannens musiksmak och Facebook-preferenser. Man tävlar om att publicera gärningsmannens profilbild från Facebook flest gånger på sina sidor. Man skriver inte ett ord om hur den avlidne gärningsmannens familj har reagerat, på de eventuella hotbilder som kan komma i spåren av vansinnesdådet. Man har till och med lyckats få in en deltagare från Paradise Hotel som får berätta om sin sorg. Fokus dagen efter är sorg, och det med rätta.

I spåren av Västerås var det annorlunda. Gärningsmannen hängdes inte ut, och har inte gjort det drygt två och en halv månad efter vansinnesdådet. Man skrev inga spaltmil om offren och man har inte ältat motivbilden kring varför en oskyldig mamma med sin oskyldiga son från Skellefteå fick sätta livet till bara för att de råkade se svenska ut. Skrev man något så skrev man om hotbilden mot den flyktingförläggning utanför Arboga där gärningsmannen huserade. Där och då fanns det inte ett reportage där grannar eller vänner fick uttala sig om dådet, om offren. Fokus var inte sorg.

Det här inlägget handlar inte om att ställa ett våldsdåd mot ett annat, utan om att försöka belysa det obestridliga faktum att om Löfven menar allvar av Sverige tillsammans borde ha gjort annorlunda – inte igår, men den 10 augusti. Löfvens reaktion och beteende förstärker tillsammans med svensk medias sätt att arbeta känslan av “vi och dom”. Det handlar inte om att ta politiska poänger på två våldsdåd, utan att påvisa hur ett agerande och ett icke-agerande förstärker “vi och dom” och gör att ingen med rationell tankeförmåga tar ett event som Sverige Tillsammans på allvar.

Så länge Löfven inte klarar av att reagera på en typ av rasistiskt våld för att sedan reagera kraftfullt mot en annan typ av rasistiskt våld kommer statsministern att ge de som vill piska upp mer av “vi och dom” helt rätt. Om Löfven är begåvad nog att förstå detta, och varför, låter jag vara osagt. Det som blev rätt igår kan ju bara användas för att visa det som blev fel i augusti. Vi och dom har aldrig varit tydligare…

Bookmark the permalink.

28 Responses to VI OCH DOM

 1. lensof says:

  Ditt bästa inlägg hitintills i mitt tycke.
  Löfvens agerande skrämmer och kan bli till precis vad som helst. Hans frånvaro av ledarskap skapar kaos. Aldrig har jag känt en sådan oro för att inre motsättningar ska gå överstyr i landet som jag gör nu.

 2. Jungfrun says:

  Är det inte lite märkligt att media (dvs EXPO) “hittar” gärningsmannens FB-sida och Youtube-konto bara någon enstaka timme efter dådet när allt mest bara är kaos hos polis och sjukvård och ingen där har överblick, än mindre klart med identifiering då alla ligger på operationsbordet? Låter välregiserat i mina öron!

  Är det inte än märkligare att ambulans, som var på plats bara några minuter efter larmet, låter en kropp ligga kvar på plats utan att livräddande åtgärder vidtas med snar iltransport till sjukhus? Detta är ju emot all praxis inom akutvård, dessutom dödförklarar inte ambulanssköterskor än mindre poliskonstaplar funna brottsoffer som får ligga kvar i timmar på platsen.

  Vad är detta egentligen?

 3. Rikard says:

  Hej.

  Jag skulle vilja opponera mig mot tanken att Löfven förstärker selektiv rapportering, diskriminerande dito gällande signalement på gärningshen, och relaterade faktorer.

  Löfven bekräftar att anklagelsen är korrekt. Även om han inte haft för avsikt att göra detta, är det vad som tonar fram i skarpast möjliga kontrast. Gång på gång det senaste året har Löfven och hans ideologiskt allierade inom politisk, kulturell och medial adel bekräftat den verklighetsberättelse som Klas Lund och liknande försöker skapa och göra trovärdig.

  Detta för att man konsekvent vill visa sig annorlunda, och därmed blir allt mer extrem i sitt agerande. Likt en person som håller i ett oändligt uttänjbart elastiskt band blir man allt mer extrem i sin positionering, och går aldrig över gränsen då man ständigt tänjer bandet lite till.

  Varför agerar landets ledning på ett sätt som ger extremisterna rätt? Vad kan vi göra åt saken?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Utlandssvensk says:

  “Varför agerar landets ledning på ett sätt som ger extremisterna rätt?”

  Landets ledning ÄR extremisterna. Alla andra tvingas att anpassa och förhålla sig till dem. En del går över styr.

  • Johan löfgren says:

   Jag håller med. Nuvarande regering är också extremt dåliga på att vara lyhörda – inte minst att uppfatta folket i landet. Tyvärr tycks det leda till en förstärkt polarisering och ökade motsättningar. Beteendet blir då kontraproduktivt och spär på en våldsspiral.

 5. Utlandssvensk says:

  Det var ett bra inlägg som fångar hur regimen väldigt tydligt agerar helt olika beroende på bakgrunden ho GM och offer.

  Men man ska veta att det var ingen skillnad under Reinfeldt. Någon som kommer ihåg självmordsbombaren på Drottninggatan? Det tog lång tid innan den sittande statsministern hade något alls att säga och när han väl gjorde det var det helt förbluffande lamt.

 6. Rikard says:

  Hej.

  Jag har tidigare skickat förfrågningar på vilka kriterier man på Expressen och Aftonbladet väljer när man skall publicera identitet på gärningshen/offer/misstänkt. Jag fick till svar att man har en uppsättning regler och kriterier som redaktionen för löpande diskussioner om och gör en bedömning fall till fall. Då jag frågad om det fanns möjlighet för mig att få ta del av dessa kriterier uteblev svaren.

  En mycket olycklig attityd, och ett von Oben-liknande perspektiv på medborgaren i mitt tycke. Som universitetsutbildad gymnasielärare i samhällsvetenskap (vägrar kalla det för samhällskunskap!) och engelska tror jag mig ha både fattning, förstånd och förmåga att förhålla mig fördomsfritt till dessa hypotetiska dokument.

  Det hade gynnat både debattklimat och trovärdighet om man publicerat med öppet visir, och presenterat en konsekvent och öppet redovisad princip. Som det nu är omöjliggörs allvarligt menad och eftertänksam debatt till förmån för konspirationsteorier.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  • Utlandssvensk says:

   @ Rikard,

   “Jag har tidigare skickat förfrågningar på vilka kriterier man på Expressen och Aftonbladet väljer när man skall publicera identitet på gärningshen/offer/misstänkt. ”

   Alla dessa “hatsiter” uppkom till stor del pga. att vanliga människor gjorde exakt detta för 10-20 år sen och upptäckte vilka helt förbluffande vilseledande och direkt lögnaktiga metoder som media i Sverige nyttjade för att framställa invandringen i bättre dager.

   De så kallade pressetiska regler som de ofta hänvisar till är ett helt svenskt påhitt och i normala länder visar man hela tiden namn och bild på gärningsmannen. I Sverige har man dock systematiskt endast gjort detta med etniskt svenska GM. Vidare har man även sysslat med “vitpixling”, dvs man har avsiktligt via bildbehandling. skapat intrycket att färgade gärningsmän är vita. Namnet på den största “hatsiten”, Avpixlat, är en reaktion på detta.

   Här är en bra artikel om hur yttervärlden betraktar saken:

   “The Local’s David Landes attempts to shed some light on the Swedish media’s sometimes peculiar practice of omitting the names of criminal suspects.”

   http://www.thelocal.se/20090223/17716

   Notera att den är skriven 2009!

 7. tompas11 says:

  Sände detta mail den 15/8-15 till Stefan Löfven.

  “Vi saknar din närvaro, ett uttalande samt ett besök i Västerås. Varför passar det att besöka Göteborg när invandrare bli dödade och inte när svenskar blir mördade av en invandrare i Västerås? Vad är din politiska agenda? Varför är du tyst? Varför driver du landet mot avgrunden? Varför känner sig allt fler medborgare otrygga i Sverige? Som medborgare i landet Sverige kräver jag ett svar från dig statsminister Stefan Löfven.”

  Fick detta mailsvar den 21/9-15

  “Tack för ditt brev till statsminister Stefan Löfven. Jag har blivit ombedd att svara.
  Regeringen har uttryckt sig både genom uttalanden i media och genom näringsminister Mikael Dambergs besök vid Ikea i Västerås. Regeringen vill att Sverige ska vara ett tryggt land för alla, och att den otrygghet och de hinder som våld, hat och brottslighet innebär ska bekämpas. Det är inte acceptabelt att människor ska behöva uppleva våldshandlingar, kriminalitet eller antidemokratiska krafter i sitt lokalsamhälle.
  Tack för att du tog dig tid att skriva.”
  Med vänlig hälsning
  Carl-Johan Friman
  Regeringskansliets kommunikationsenhet

 8. Törnrosa says:

  Sent – hoppas inte för sent – så kom en form av migrationsuppgörelse i dag mellan de olika partierna. Hoppas att den ska gagna Sverige, svenskarna och de invandrare som kommer att få stanna. Tiden får utvisa.

  Tompas 11: Det svar du fick imponerar inte på mig. Känns oengagerat och pliktskyldigt och ändrar inte i sak att
  statsministern gör skillnad på folk. Han ställer definitivt grupp mot grupp i mina ögon. mvh

 9. Tritnaha says:

  Det är en ren tragedi att läsa om det som framför allt Aftonbladet och DN vräker ur sig om barnamördaren. Medans IKEA mördaren låtsas man knappt om. Att bli mördad av en nazisvensk är tydligen hedervärt, men att bli mördad av en kulturberikare då berörs ingen. Sen undrar genierna som Wolodarski och Mellin varför SD ökar och upplagorna minskar. Jag skäms över hur uselt de har behandlat detta. Alla offer är offer, oavsett vem man mördas av. Alla mördare är mördare oavsett bakgrund, förutsätter att IKEA mördaren får sitta av sitt straff i sitt hemland.

 10. Pingback: Henrik Arnstad delger Sverige sin klokskap | hexanmexan

 11. Kristian says:

  Tack Fredrik. Klokt och balanserat.

 12. johan.leppänen says:

  Tack Fredrik, för vettiga kommentarer, när det gäller tragedier som tyvärr blir allt vanligare numera.

 13. Pingback: Slutsatser av Västerås-Trollhättan | Jan Millds blogg

 14. Villaägare says:

  Jag är den första som skriver under på att folk skall inte bli ihjälhuggna med svärd eller kniv och flyktingförläggningar skall inte brännas ner. Men jag blir besviken när jag läser rikspolischefens resignerade inlägg på sverigesradio.se.
  Visst är det både hemskt och fel när tilltänkta flyktingboenden bränns ner. Men är det inte fel när vanliga svenskar utsätts för brott? Polisen var snabb att rycka ut i Trollhättan, men hur snabbt kommer polisen vid ett villainbrott eller en misshandel på stan?
  På samma sätt visade Löfven ett visst ledarskap när han reste till Trollhättan, men detta ledarskap är ganska selektivt och troligen temporärt. Som vi kunnat läsa “saknades” Löfven på IKEA i Västerås och tidigare anklagade han folk för att ha satt eld på en moské när medlemmarna själva orsakat eldsvådan.
  Både Löfven och polisen uppvisar en oroväckande selektivitet i sina ageranden. När skall de agera så att vanligt folk känner sig trygga?

 15. Laglöst land says:

  Jag kan inte låta bli att tänka på vad som hade hänt om elevvårdsassistenten avväpnat gärningsmannen innan denna skadat någon och då skadat gärningsmannen svårt. Jag kan se rubrikerna framför mig “Skolpersonal misshandlade skämtare!”, eller något liknande. Gärningsmannen kunde ju hävda att han ville skämta med barnen inför Halloween och det därför var fel att utöva våld mot honom. Folk hade plötsligt börja tycka synd om skämtaren som misshandlades när han vill roa barnen och tingsrätten hade dömt elevvårdsassistenten för vållande av kroppsskada. Ungefär så fungerar opinion och rättsväsende i dagens Sverige.

 16. Peter says:

  Det är väldigt dåligt agerande från media, politiker, myndigheter som gör skillnad på människor och därmed ökar splittring, ökar politiker föraktet, ökar misstroende mot medias rapportering.
  Sverige är ledarlöst och ryggradslöst!

  http://www.d-intl.com/2015/10/24/forlat-for-rasismen-som-tog-ditt-liv-carola-herlin/

 17. Jättebra inlägg. Borde publiceras i Aftonbladet

 18. Pingback: Det måste vara OK för oss alla att sortera folk till vi och dom. | iniskogen

 19. Pingback: Sweden: It Is Considered Racism Only If the Victims Are Not White by Ingrid Carlqvist | RUTHFULLY YOURS

 20. Anonym says:

  Tänkte svara på Jungfruns fråga vad detta är egentligen…

  Knivattacken var förmodligen mind-control http://whitetv.se/sv/mind-control-mk-ultra/1304-knivattacken-i-norrkoeping-och-pa-ikea-foermodligen-mind-control.html och likaså skolattacken http://whitetv.se/sv/mind-control-mk-ultra/1370.html
  Till saken hör också att Veckans Brott på SVTvisade en rekonstruktion av skolskjutning med polisen tisdagen två dagar före en verklig skolattack. När sedan den verkliga attacken skedde så slog de på stora trumman och hade specialiserat sin nyhetsrapportering kring just den specifika händelsen. Att det genomförs övningar innan själva verkliga skolattacken händer har vi sett vid till exempel Oregon: https://youtu.be/B5sJcjBTQmk

  Läs mer: http://www.bakom-kulisserna.biz/news/vi-och-dom/

 21. Arthur says:

  Det kanske är opassande så här snart efter illdådet men tänk om galningen hade haft en pistol – hur otroligt mycket värre det hade blivit. Skillnaden mellan vår första skolskjutning och de i USA är att man hinner skada färre med ett svärd. Tyvärr verkar hungrig media lägga grunden för nästa. Skolskjutningar precis som självmord är smittsamma. Det vore till nytta om man kunde vara diskret med dem men hur skulle det gå till?

 22. Pingback: First News Feed. One world. One Page. | Sweden: It Is Considered Racism Only If the Victims Are Not White

 23. Pingback: Det betragtes kun som racisme, når ofrene ikke er hvide » Den Korte Avis - Klar – Skarp – Seriøs

 24. Pingback: Suecia: solo se considera racismo si las víctimas no son de raza blanca | MINUTODIGITAL.COM

 25. Pingback: En Suecia se considera racismo solo si las víctimas no son de raza blanca – Ingrid Carlqvist | Verdades que ofenden..

 26. Pingback: Suecia: solo se considera racismo si las víctimas no son de raza blanca » LA GACETA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *