Aprilskämt – Bra aprilskämt genom tiderna

Att luras och skämta på första april är något vi är vana vid, men varifrån traditionen kommer är lite oklart. Klart är åtminstone att det uppskattas av många och ogillas av många andra. Genom historien finns många exempel på mer eller mindre roliga aprilskämt som lurat hela befolkningar.

Historik

När och varför man började luras och skämta på just första april vet vi inte med säkerhet, men exempel på händelser som åtminstone med lite fantasi kan räknas som aprilskämt kan spåras till åtminstone 1500-talet. Från 1600-talet finns exempel på händelser vi idag absolut känner igen som aprilskämt – till exempel när allmänheten 1698 uppmanades komma till Tower of London för att se på när lejonen tvättades, vilket alltså var ett helt påhittat evenemang.

Roliga aprilskämt genom tiderna i Sverige

Många aprilskämt i tidningar och TV har i Sverige gått till historien och återberättas än idag. Några roliga aprilskämt genom tiderna vi minns särskilt listar vi här.

Öland lossnar från botten

Den 1 april 1950 skrev tidningen Göteborgs-Posten om hur vår näst största ö hade lossnat från havsbotten och drivit in mot fastlandet. Hur många ölänningar som nåddes av skämtet och gick på det vet vi inte.

Färg-TV med nylonstrumpa

Det kanske mest klassiska exemplet på aprilskämt i svensk media är när Kjell Stensson 1962 berättade för TV-tittarna att alla tittare nu kunde få färg-TV – inte genom att köpa en ny TV, utan endast genom att klippa sönder en nylonstrumpa och fästa den över bildrutan.

Sommartid införs i smyg

1980 skrev Dagens Nyheter om hur man infört sommartid i smyg, och hur alla klockor därför nu gick fel och ingen visste vad den egentligen var. I själva verket skulle sommartid återinföras några dagar senare samma år, för första gången sedan 1917.

Brynäs spelar samma match två gånger

1993 vann Brynäs IF SM-finalen mot Luleå, men efter matchen förklarade kommentatorn Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om eftersom Brynäs spelare haft klubbor med fel vinkel. SVT skulle ”tyvärr” inte kunna visa den andra matchen.