Ovan där – Spännande fakta om rymden

Rymden upphör aldrig att fascinera. Vi är totalt omgivna av den, men vet så lite om den. Vi befinner oss på sätt och vis mitt i den, men dess till synes oändliga storlek och gåtfullhet är ständigt ämne för berättelser och fantasier. Här listar vi några vanliga frågor och fakta om rymden.

Första kvinnan i rymden

Den 16 juni 1963 lyfte kosmonauten Valentina Tereshkova och flög 48 varv runt jorden. Hennes rymdfärd är än idag den enda genomförda rymdresan med enbart kvinnlig besättning. Tereshkova är idag politiker och ledamot i Enade Ryssland.

Kinesiska muren från rymden

Det är en seglivad myt att man skulle kunna se kinesiska muren från månen, eller från rymden över huvud taget. Muren är ”bara” fyra meter bred, och det finns alltså många andra byggnadsverk som också borde vara synliga om nu kinesiska muren skulle vara det.

Vad är rymden?

Det är en bra men stor fråga, som kan få olika svar beroende på vad man syftar på. Kortfattat kan rymden definieras som de områdena i universum som finns utanför himlakropparnas atmosfärer, men ofta används det bara i betydelsen "utanför jorden".

Hur långt är det till rymden?

Det finns ingen skarp gräns mellan jordens atmosfär och rymden, men forskare har tagit fram den så kallade Karmanlinjen, 100 km över havsytan. Denna gräns används för att kunna skilja på rymd- och luftfart i olika sammanhang.