Vi och dom
– De och dem

Pronomen är ett evigt ämne för debatt, på helt olika språkliga nivåer. Debatten om hen är väl till stor del överspelad nu, men motståndarna är fortfarande högljudda och ger inte vika i första taget. Ett annat pronomen-område där debatten kanske inte är lika stark, men som ändå vållar starka känslor är frågan om de, dem och dom.

Dom – en enkel utväg?

Debatten handlar om huruvida de två formerna de och dem helt ska ersättas av den gemensamma dom – vilket ju är hur de båda andra formerna uttalas av de allra flesta. Problemet är att dom i skrift för många ser oproffsigt och talspråkligt ut, och faktum är att reglerna kring de och dem i nästan alla fall är väldigt tydliga, så att gå över till dom kanske är en onödigt lat lösning.

Testa dig själv – när ska man använda de och dem

Tror du själv att du har stenkoll på när det ska vara de och dem? På SvD:s språkblogg kan du läsa mer om svåra exempelmeningar och själv göra quiz för att testa din språkkänsla. Du kan även testa direkt på Olle Josephsons quiz här.

Minnesreglerna

Så om du fortfarande har svårt att komma ihåg skillnaden, testa dessa vanliga minnesregler för att förhoppningsvis göra valet enklare:

Subjekt och objekt

Om du har koll på subjekt och objekt i svenskan bör de och dem inte utgöra något större problem. De är subjektsformen och dem objekt. Så om du i en mening kan identifiera vad som är objekt och subjekt bör du lika enkelt kunna placera ut de och dem. Subjektet är den eller det i en mening som ”gör” något, objektet den eller det som ”utsätts” för detta.

Exempel: Subjekten bygger objekten – De bygger dem.

Ersätt med vi och oss

Trots att många har svårt för de och dem, är skillnaden mellan vi och oss desto enklare att känna igen. Få med svenska som modersmål skulle råka säga ”oss har tvättat vi”. Så om du har svårt att välja, testa att byta ut de mot vi och dem mot oss – de motsvarar varandra rent grammatiskt.

Exempel: Vi har lagat mat till oss – De har lagat mat till dem

Ersätt med they och them

Ett annat ersättningsknep är att översätta meningen till engelska. Av någon anledning har många enklare för engelskans they och them, kanske för att de även uttalas olika i talspråk. Testa helt enkelt att översätta meningen. Om they känns rätt ska det antagligen in ett de, om them passar bäst, välj ett dem.

Exempel: They gave the food to them – De gav maten till dem