Geografilektionen

Har du koll på världens alla länder och städer? Vet du vilka de längsta floderna och de högsta bergen är? Oavsett tidigare kunskapsnivå hoppas vi att du kan lära dig något nytt här i vår lista med kul geografiska fakta.

Australiens vapensköld

I Australiens vapensköld syns förutom mottot Advance Australia – Framåt Australien – även två typiskt australiska djur, en Emu och en Känguru. Det djuren har gemensamt med mottot är att de inte kan gå baklänges, utan alltså ständigt rör sig framåt.

Rymligt boende i Brunei

I Brunei finns världens största bostad, Istana Nurul Iman. Här bor (bland andra) landets sultan och man har 1788 rum, 257 badrum och garage med plats för 110 bilar. Allt på en golvyta av ca 200 000 kvadratmeter.

Världens längsta kustlinje

Det finns många stora ö-nationer i världen, men för den längsta kustlinjen måste vi ta oss till Nordamerika och Kanada. Även om landet gränsar till en så stor nation som USA lyckas man ha en kustlinje som uppmäter 202 080 meter.

Ett hundliv för fåglar

Kanarieöarna är inte, vilket man kan förledas att tro, döpt efter en fågel – utan efter en hund. Eller flera hundar – när ögruppen fick sitt namn var det efter ”hund” på latin, ”canis” efter alla vilda hundar som levde där.